Mój bloog to nie tylko własne przeżycia, ale też wspomnienia, przemyślenia dotyczące bieżących spraw. Pragnę, odkrywając przed innymi to, co mnie boli, interesuje, frapuje, zachęcić innych do wymiany poglądów, tudzież doświadczeń w prezentowanych tematach. Mam już bagaż doświadczeń życiowych, a jako świeżo emerytowany nauczyciel między pięćdziesiątką a sześćdziesiątką, czuję sie jeszcze potrzebny. Jestem już dziadkiem, choć na takiego nie wyglądam. Zajmuję się pszczelarzeniem, malowaniem, teatrem, pisaniem oraz działką. Parałem się też pracą samorządową, ale obecnie wyborcy zaproponowali mi czteroletni wypoczynek, dlatego też mam czas dla wszystkich, którym moje towarzystwo będzie miłe.

27 grudnia, 2017

Boża apteka - 19 lutego 2013




Skarby Bożej Apteki 

    Od wielu  lat przy naszej Bazylice, korzystając  z życzliwości oo. Dominikanów, gromadzą się członkowie jarosławskiego Koła Pszczelarzy, którzy  nie tylko wraz ze swoim pocztem sztandarowym towarzyszą podczas odpustowej sumy  15 sierpnia, w święto  Wniebowzięcia NMP i w dniu św. Ambrożego, ale też przy innych okazjach wystawiają na sprzedaż  pszczele produkty: miody, pyłek pszczeli, pierzgę , propolis, ozdobne świece woskowe.  Naszym kapelanem jest zasłużony i doświadczony pszczelarz, o. Teodor Bielecki OP, którego pasieka jeszcze niedawno znajdowała się w przyklasztornym ogrodzie.
    Tytuł nie jest przypadkowy, bowiem  wszystko to, co jest owocem pszczelego trudu, wzmacnia organizm ludzki, chroni przed różnymi chorobami , wspomaga leczenie farmakologiczne, a często też „uzdrawia”,  gdy medycyna konwencjonalna jest już bezradna . Pszczoła miodna  (Apis melifera) jest owadem obdarzonym przez Boga szczególnymi przymiotami , dzięki którym spełnia najważniejszą rolę w przyrodzie, a więc , również w życiu człowieka .Ta rola polega przede wszystkim na zapylaniu  roślin, dzięki czemu  one owocują  i dają nam  oraz zwierzętom pokarm. Jednak  człowiekowi od tysiącleci pszczoła kojarzy się z miodem.
     Miód to podstawowy produkt pszczelego roju, posiadający ogromne wartości odżywcze oraz lecznicze ze względu na związki i substancje, jakie zawiera. Rozróżniamy miód  nektarowy (pochodzi z nektaru kwiatów różnych roślin) oraz spadziowy (pochodzi z przetrawionego przez mszyce i czerwce soku drzew  liściastych i iglastych).
     Miód zawiera całą genetykę rośliny, z której pochodzi nektar , czyli  sok wzbogacony o substancje powstałe  w wyniku procesów zachodzących  w różnych komórkach  rośliny – od korzenia ,poprzez łodygę, liście, kwiaty, z udziałem gleby i promieni słonecznych. Kropla nektaru lub spadzi pobrana przez pszczołę, połączona z jej śliną, przechodzi do wola owada, gdzie enzym tej śliny (inwertaza) rozkłada cukier zawarty w kropli na cukry proste:  c. gronowy (glukozę) i c. owocowy (fruktozę).  Tak zaczyna się proces inwertowania, który zachodzi w miodzie bardzo długo po złożeniu w komórce plastra pszczelego i po miodobraniu. Cały czas działają tu enzymy pszczele. Zatem, im miód starszy, tym jest lepszy, bardziej wartościowy .  
   W miodzie znajduje się kilkanaście kwasów organicznych, pochodzących  z wydzieliny organów wewnętrznych pszczoły, m.in. mrówkowy, octowy, jabłkowy, szczawiowy, cytrynowy, mlekowy, winowy, bursztynowy. Znajdziemy w nim również  wspomniane enzymy ( substancje wytworzone wyłącznie przez pszczoły oraz te zawarte w pyłku), które są fermentami przyspieszającymi różne reakcje.    O zapachu i smaku miodu decydują zawarte w nim olejki eteryczne, odpowiadające zapachowi roślin, z których pochodzi nektar. Jest też miód skarbnicą mikro- i makroelementów (tlenki potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza itp.). Zawiera też , w zależności od rodzaju,  niewielką ilość  witamin oraz białka (albuminy i globuliny) oraz aminokwasy. W miodzie spadziowym  z jodły znajduje się GWAJAKOL  stosowany również w farmakologii  jako lek wykrztuśny.
   Najważniejszym jednak składnikiem  miodu jest INHIBINA – pochodzący z organizmu pszczół bakteriobójczy związek, mający wpływ na czyszczenie i gojenie ran , zwłaszcza tych ropiejących. Inhibiny znikają  pod wpływem światła  słonecznego oraz podgrzewania miodu  powyżej  40 stopni C. Niszczą one bakterie  gram-dodatnie (pałeczki okrężnicy) i gram-ujemne (gronkowiec złocisty).
      Dojrzały miód poznajemy po tym, że podczas jego przelewania w naczyniu tworzy się stożek w formie załamującej się  wstążki. Taki mód zawiera niewielką ilość wody (do 20%). Gdy jest on niedojrzały i zawiera więcej wody, wówczas , zamiast wspomnianego stożka ,  w naczyniu powstanie menisk wklęsły. Taki miód po jakimś czasie zacznie rozwarstwiać się i fermentować .
      Każdy miód ulega krystalizacji (niesłusznie zwanej cukrzeniem), przechodząc  stan stały i zmieniając swą  barwę. Najwcześniej ( często jeszcze w plastrach) krystalizuje  się miód rzepakowy, najpóźniej akacjowy (do pól roku). Taki mód przywraca się do stanu ciekłego poprzez podgrzewanie (do 40 stopni C!) lub kremowanie.
    Działanie lecznicze miodu, choć naukowo potwierdzone, jednak nie jest w Polsce w pełni wykorzystane, jak np. w Rosji, gdzie miodem leczy się m.in. bezpłodność.  Jeżeli cierpimy na bezsenność, wystarczy, że wypijemy na noc  szklankę ciepłego mleka lub wody  z rozpuszczonym miodem (dwie łyżeczki). 
    Miód usprawnia układ krążenia dzięki składnikowi  o nazwie RUTYNA ( wit. P), która pomaga w przyswajaniu wit. C, reguluje przepuszczalność ścianek  włosowatych  naczyń krwionośnych (likwiduje obrzęki nóg), przeciwdziała miażdżycy (szczególnie miody  - rzepakowy i gryczany). Wzmacnia też mięsień sercowy, zwiększając  tym samym wydolność serca.
    Przy chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy należy  1,5 -2 godz. przed posiłkiem lub 3 godz. po nim wypić  ciepły wodny roztwór miodu. Miód powinniśmy spożywać  po rozpuszczeniu w płynie, bowiem  w takim stanie nie drażni  on błony śluzowej żołądka, rozrzedza śluz przyspieszając wysysanie , a także obniża kwasowość żołądka. Poza tym, rozpuszczony miód lepiej oddaje organizmowi swoje cenne  substancje.
    Stosowany miód przy schorzeniach wątroby (tu szczególnie zalecany jest miód z mniszka lekarskiego) , dzięki zawartej w nim glukozie podnosi  w wątrobie  zapasy glikogenu i przyspiesza proces przemiany tkankowej.
    Miód wpływa też na regenerację tkanki;  przy leczeniu  trudno gojących się ran i skaleczeń powoduje  gojenie skóry bez zrostów , czyli bez blizny. Wszelkie choroby skóry (czyraki, świerzb, trądzik, liszaje) dadzą się wyleczyć przy pomocy miodu.
    Skuteczny jest również miód przy schorzeniach przewodu oddechowego, płuc , w chorobach nerek, dróg moczowych, pęcherza.
    Jak widzimy , miód to nie tylko środek spożywczy , lecz  także leczniczy. Wiedziano o tym  już w starożytności , stosując  go jako lekarstwo.  Dziś o tym trzeba społeczeństwu przypominać.  W „Biblii”  mówi Pan  o krainie mlekiem i miodem płynącej – o ziemi, którą obiecał Mojżeszowi i Izraelowi . Pan Bóg  dał nam dar cenniejszy od złota , stwarzając pszczołę miodną - niezmienną od milionów lat towarzyszkę Człowieka, która dostarcza nam  leki, jakich żaden na świecie najnowocześniejszy zakład farmaceutyczny wyprodukować nie zdoła.

                                                                       

Boża apteka

wtorek, 19 lutego 2013 10:49

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz